Kollektivtrafikhjälpen   Leave a comment

Välkomna till Kollektivtrafikhjälpen. Här ger jag råd, tips & information om hur man ska bete sig i kollektivtrafiken. Har ni tips på kompletteringar eller annat som jag bör ta med här så är ni välkomna att höra av er, antingen i kommentarsfältet nederst eller via hemsidans kontaktsida. Trevlig läsning.

Obs! Största delen av texten skrivs med utgångspunkt från kollektivtrafiken i Stockholm, SL. Men det mesta gäller för all kollektivtrafik.

Som ovan resenär är det viktigt att förbereda sig och ta reda på den info som behövs för resan vad gäller biljetter, färdvägar, färdmedel o.s.v. Ta gärna hjälp av trafikbolagens hemsidor där det normalt finns reseplanerare, tidtabeller, kartor m.m. I detta fall http://www.sl.se. Du kan också ringa bolagets kundtjänst/trafikupplysning eller vad det nu heter. SL har nummer 08-600 10 00. Kartor/tidtabeller finns oftast också på stationen som du kan ta med dig. Är du fortfarande osäker finns det, normalt, personal i trafiken man kan fråga om hjälp.

Det viktigaste är att inte stressa. Lokaltåg går ganska ofta och det är väl bättre att komma fram lite senare än inte alls. Jag vet att det är ett stressigt samhälle men ibland är det bra att undvika stress.

När det är dags att åka ska man först och främst skaffa en biljett, även kallat färdbevis. Biljetter kan normalt köpas på SL-Center, spärrar, ombud & återförsäljare. Se trafikbolagets hemsida för mer info. Det bästa är att skaffa biljett i förväg men man kan oftast köpa detta ombord på tåget också. I SL trafiken kan biljett ej köpas ombord på bussar och vissa tåg men det finns biljettautomater vid dom flesta hållplatserna. Kom ihåg att du som resenär är skyldig att kontrollera att du har en giltig biljett. Biljetten ska behållas under hela resan för att kunna visas upp vid biljettkontroll eller liknande.
Kom ihåg att man är skyldig att visa upp & överlämna biljetten till trafik- & kontrollpersonal om dom begär det.

Resans början!
När du ska åka så tänk på att vara ute i god tid. Undvik att stressa till tunnelbanan, pendeltåget m.m under dagtid. Det kommer oftast ett nytt tåg om en stund.

Står tåget inne och dörrarna börjar stängas så träng dig inte in i tåget. Du kan fastna och skadas allvarligt. Dörrparet kan även gå sönder och måste stängas av vilket ger försening och i värsta fall måste tåget tas ur trafik.

Som sagt, ta det lugnt. Att missa en tunnelbana, pendeltåg m.m. är inte världens undergång. Det är bättre att komma fram senare än inte alls.

Stå inte nära plattformskanten när tåg ankommer/avgår. Vinddrag kan förekomma som kan orsaka skador.

När tåget kommer in på stationen så tänk på att lämna plats för, eventuella, avstigande resenärer genom att ställa dig på sidan av dörrarna och inte mitt framför, som många tyvärr gör. På detta sätt kan påstigningen ske fortare och tåget komma iväg snabbare.
Tågen har flera dörrpar så välj gärna ett annat om det är mycket folk vid ett dörrpar, och om ni är en grupp är det en fördel om ni sprider ut er och använder flera dörrpar och även flera avgångar om ni har möjlighet.

Under resans gång!
Väl ombord kan du välja en ledig sittplats eller stå om du hellre vill det men tänkt på att inte blockera gångar eller liknande. Är du ung och frisk och det kommer ombord en äldre person så lämna gärna sittplatsen åt denna. Det är ofta uppskattat.

Undvik skrymmande bagage på tågen som kan blockera gångar och liknande. Bär inte med dig mer bagage än vad du själv kan klara av.
Barnvagnar finns det oftast anvisad plats för. Använd gärna dessa.

Skor ska vara på golvet, du vill väl inte sätta dig där någon haft sina smutsiga skor?
Tänk också på att inte dricka alkohol i kollektivtrafiken. Onyktra personer kan innebära säkerhetsrisker. Detta gäller även om man är påverkad av annat.

Biljettvisering m.m:
Var gärna förberedd vid biljettvisering/betalning genom att ta fram biljett/pengar innan du kliver på bussen eller ser konduktören komma på tåget. Detta snabbar upp och förenklar personalens arbete. På vissa linjer ska resekortet läsas av vid stolpar på hållplatserna.
När du ska passera genom automatspärrarna i tunnelbanan eller pendeltågen så läser du av kortet på höger sida. Tänk på att hålla kortet framför dig och läs av det innan du går in i själva spärrområdet och håll acceskortet stilla över läsaren i några sekunder så går det, oftast bra. Om någon går ut genom spärren samtidigt som du läser av ditt kort så låt spärren öppnas och stängas, så öppnas den sedan igen för dig.

Efter resan!

Förbered dig gärna när du ska kliva av genom att samla ihop ditt, eventuella, bagage eller annat du har med dig innan tåget/bussen kommer till din station/hållplats. På bussar/spårvagnar ger man normalt signal till föraren med hjälp av dom stoppknappar som finns lite här och var.
På övriga tåg kliver man av när det stannat. Vänta inte med avstigning då du kan missa stationen/hållplatsen och få åka vidare.
Obs! På vissa linjer händer det att man måste säga till tågpersonalen när man vill kliva av vid en viss station/hållplats. Det brukar, normalt, informeras om detta.

Övrigt!
Utöver det som jag skrivit här så har alla trafikbolag vissa ordningsregler som är viktiga att följa så läs gärna dessa innan du reser med deras tåg, bussar m.m.

Några exempel på detta är att inte medföra skarpladdade skjutvapen eller lukta stark parfym vilket kan framkalla allergiskt chock hos vissa.

Tvärbanan, Stockholm.
Tvärbanan är en spårväg i Stockholm. Går i dagsläget sträckan Sickla-Gullmarsplan-Liljeholmen-Alvik-Sundbyberg-Solna. Förlängning planeras från Sundbyberg till Kista och Helenelund.

På spårvagnar, liksom på bussar, plingar man, oftast, när man ska av. Undantag kan förekomma. Om du åker på tvärbanan och vill kliva av så tryck på någon av stoppknapparna i vagnen eller på dörrarna så kommer texten ”stannar” fram på takskyltarna och en signal hörs.
Själv trycker jag normalt på dörrknappen innan vagnen stannar då den fungerar både som stoppknapp och dörröppnare. Spårvagnsföraren kan antingen öppna alla dörrar eller frige dom vilket betyder att passagerarna öppnar dom själva, och genom att klicka på öppnaknappen på dörren innan vagnen stannar så öppnas dom direkt när föraren frigett dörrarna.

Lycka till i kollektivtrafiken. Sidan uppdaterad: 20180311.

Annonser

Postat 2 mars, 2011 av mjtag55

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: