Mello 2013, finalen och sammanfattning!   Leave a comment

Årets Melodifestival är över och det var ingen höjdare i alla fall. Jag hade gärna sett lite andra bidrag i finalen. En hyfsad bra tillställning i alla fall även om jag saknade en del bra låtar. Bra öppningsnummer med tidigare svenska ESC-programledare och den kommande, Petra Mede, som alltså fick vara med två gånger. Kul för henne. Låtarna kördes igenom och sedan tog omröstningen vid. Jag är inte så förtjust i dessa utländska jurygrupper. Varför ska utlänningar rösta fram Sveriges bidrag till ESC. Det är ju Sveriges tävling så det är vi som borde rösta fram vinnaren själva men visst, det har ju ändå fungerat hyfsat. Precis som förra året så läste Gina Dirawi upp Ukrainas röster.
Sedan var det dags för mellanakt och då började den riktiga nostalgishowen. Scenen intogs av schlagerdrottningen nummer ett. Carola Häggkvist och hon rev av sin Främling, fast det där med ny version kan man diskutera. Musiken var lite förändrad men sången var samma som då. Tänkt att det gått 30 år sedan Carola sjöng Främling för första gången. Det var alltså våren 1983. Själv är jag född hösten 82 så jag var alltså bara några månader gammal när Carola dök upp i svenska musikvärlden. Till slut stod ju, som sagt, Robin Stjernberg som segrare vilket var väldigt överraskande men jag hoppas han gör bra i från i ESC. Han kommer inte behöva kvala i alla fall.

Sammanfattning och betygsättning, 1-5. (1=Sämst – 5=Bäst)

Programledarna.
Gina Dirawi. Hon är ett fullblodsproffs när det gäller programlederi. Hon kan programleda, sjunga och underhålla. Hon får gärna fortsätta leda Mellon, minst något år till. Betyg 5 av 5.
Danny Saucedo. Han var ett litet mer osäkert kort men gjorde ändå en bra insats. Lite småmissar här och var men det kan man leva med. Det känns i alla fall som om han hör mer hemma med sången. Betyg 4 av 5.

Mellanakterna.
Det bästa i år var pausunderhållningen/mellanakterna. Stor eloge till Edvard af Sillen för det utmärkta jobb han gjort på denna punkt, och även övriga inblandade förstås. Tyvärr kunde man inte rösta på dessa hur mycket man än ville. Jag gillade inte exakt alla mellanakter men i det stora hela var dessa det bästa i år. Betyg 4 av 5.

Årets tävling.
Om vi ska se till årets Mellotävling som helhet så var det nog en av  dom sämsta Melodifestivalerna sedan man började med turneformatet 2002. Dom få bra låtar som fanns gick inte ens till final. Det är trist när folket inte röstar vidare dom bra låtarna. Jag är besviken i år. Nu har vi ju precis vunnit ESC så vi hade väl inget behov av att få fram en jättebra vinnarlåt och ska jag vara ärlig så får man känslan av att SVT medvetet tagit in sämre låtar i år bara för att inte riskera att vinna ESC igen. Om det verkligen är så kan man alltid fundera på men SVT och Christer Björkman skulle aldrig erkänna det ändå. Totalbetyg 3 av 5.

Nu får vi heja på Robin Stjernberg och hoppas att det går bra för honom i ESC.

Ha det bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: