Titta framåt när du kör tack!   Leave a comment

Samtidigt som vårvärmen verkar komma tillbaka så sitter jag och funderar på säkerhetstänkandet ute i trafiken, som tyvärr inte är så bra som man skulle vilja. Det viktigaste för dagens resenärer, bilister m.m. verkar mest vara att komma fram så fort som möjligt och strunta i det som händer runt omkring. Man är inte ensam i trafik vilket många tycks tro.
Alla som framför ett fordon oavsett om det går på spår eller vägar ska ju, normalt, titta framåt när man kör. Det spelar ingen roll om det handlar om tåg, buss, båt, bil, cykel m.m. Tyvärr är det lite si och så med detta både hos trafikpersonalen eller bolagsledningar när det handlar om kollektivtrafik.
Som kollektivtrafiksentusiast så tittar jag mycket på vad som händer runtomkring samt hur personalen arbetar och sådant när jag åker t-bana, buss och liknande.
Nyligen åkte jag med tunnelbanan och befann mig vid dörrvestibulen längst fram i tåget och uppmärksammade då att föraren läste en tidning under körning och tittade upp någon gång ibland. Det finns ju fönster i hyttdörrarna på dom nyare tunnelbanetågen så man kan se föraren. När jag klev av så slängde han lite med handmikrofonen också. Vet inte om det är förbjudet men det borde ju ingå i jobbet att man ska vara försiktig med tågets utrustning.
Men tillbaks till läsandet. Att sitta och läsa en tidning under körning anser jag vara mycket olämpligt och påverkar förarens uppmärksamhet och tyder på dåligt säkerhetstänkande. Tänk om något skulle hända framför tåget och föraren inte ser det så kan det ju få allvarliga konsekvenser. En person som framför ett fordon ska titta framåt när man kör och inte läsa tidningar, det är en allvarlig säkerhetsrisk. Nu åkte jag bara en station så jag vet inte om han fortsatte med sitt tidningsläsande men oavsett vilket så ska man koncentrera sig på körningen när man jobbar och inte läsa tidningar. Jag borde naturligtvis ha anmält detta till SL men tyvärr missade jag att notera tidsuppgifter och jag ville ju inte riskera att rapportera fel förare. Men nästa gång blir det rapport.
Reser man med kollektivtrafiken så vill man ju vara säker på att den som kör är uppmärksam på det han gör så detta finner jag mycket olämpligt.
Säkerheten ska alltid komma i första hand och får aldrig åsidosättas även om det innebär en försening. Tyvärr känns det inte som om detta gäller överallt.
Bättre att komma fram lite senare än inte alls.

Ha det bra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: